Novedades

Resum de la conferència sobre la Contribució de la Universitat al Desenvolupament Econòmic del Territori. RIS3

Resum de la conferència sobre la Contribució de la Universitat al Desenvolupament Econòmic del Territori. RIS3

El passat dilluns 18 de maig de 2015 es va iniciar el cicle de conferències “Universitat i Territori” coorganitzat per l’Associació Catalana de Ciència Regional (ACCR), la Fundación CYD i el Col·legi d’Economistes de Catalunya.

La primera conferència amb títol “Contribució de la Universitat al Desenvolupament Econòmic del Territori. RIS3” va ser impartida pel Sr. Francesc Solé Parellada, catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya, Vicepresident de la Fundación CYD i expert RIS3 de la Unió Europea.

La conferència es va realitzar a l’Auditori del Col·legi d’Economistes de Catalunya amb més de 30 assistents. Va començar amb una breu presentació de l’acte i del conferenciant per part del Sr. Joan B. Casas, Degà del Col·legi i un sentit record al nostre company de la Junta Directiva de l’ACCR i membre del Col·legi, el Sr. Marçal Tarragó que ens ha deixat recentment.

El Sr. Solé Parellada va iniciar la seva exposició explicant com l’Estratègia RIS3 representa un clar canvi d’enfocament en les polítiques de desenvolupament de la Unió Europea. Es passa d’un enfocament “idealista” on cada regió planteja un escenari on dibuixa com li agradaria ser a un altre enfocament més “realista” on s’intenta definir què és podria arribar a ser. Assolir un determinat pes de la inversió en R+D sobre el PIB de la regió deixar de ser un objectiu en sí mateix sinó que s’entén com el resultat de les actuacions encaminades a assolir la transformació de la regió. Les accions han de buscar l’especialització intel·ligent (smart specialisation) del territori: es tracta d’identificar els sectors de futur on la regió pot ser competitiva a nivell global i potenciar-los. Identificar, però, aquests entorns no sempre és fàcil però aquí és on la universitat i altres agents de la regió han de tenir un paper actiu tant en la fase de disseny de l’estratègia com en el seu seguiment a través d’indicadors. La part central de la conferència es centra, doncs, en descriure quina pot ser la contribució de la universitat al desenvolupament d’un territori i com aquesta contribució es pot emmarcar en l’Estratègia RIS3. Segons el Sr. Solé Parellada, la universitat no sols ha de produir coneixement sinó que també ha d’oferir-lo, posar-lo a disposició del seu entorn. El problema pot ser, precisament, la manca de demanda d’aquest coneixement per part de les empreses del territori, però tot i així la universitat ha d’assumir el repte de transformar-se i adaptar-se a un entorn canviant on la seva contribució cada cop serà més necessari per a assumir els reptes col·lectius de la regió.