Novedades

Geonotícies núm. 49 – Maig’2016

Geonotícies núm. 49 –  Maig’2016

 

 

 

Celebració de les assemblees del Col·legi de Geògrafs i de l’AGPC

 

El passat dia 29 de maig va tenir lloc l’Assemblea general ordinària de la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya (DCGC).
Al llarg de l'assemblea, es van presentar i aprovar la memòria d'activitats de 2015, la liquidació de pressupost de 2015 i el projecte de pressupost de 2016. També es va presentar el programa d'actuacions previst per al 2016, que s'està desenvolupant actualment. En la seva intervenció, el president de la DCGC, Jaume Busquets, va fer un exhaustiu repàs a les diferents accions realitzades, que van des de les accions de defensa professional fins a la celebració de les olimpíades de geografia i el premi Jordi Amorós, passant per l'assessorament fiscal i laboral, l'orientació professional, les activitats de formació, la borsa de treball i el llistat de perits, entre altres.
Pel que fa al programa d'actuacions per a 2016, el president va exposar les accions previstes per a la millora dels instruments de gestió i potenciació del Col·legi, el programa d’activitats formatives, la comunicació i la projecció social de l’entitat, l’atenció als col·legiats, les relacions institucionals i la presència en comissions i altres òrgans de l'administració.
Prèviament, s’havia celebrat l’Assemblea general ordinària de l’AGPC, en la qual es va aprovar l’informe d’activitats realitzades al 2015, la liquidació del pressupost de 2015 i el projecte de pressupost de 2016. També es va presentar el pla de treball per a l’exercici 2016. El president de l’AGPC, Sergi Cuadrado, va destacar la utilitat de seguir treballant conjuntament amb el Col·legi i va incidir en aspectes com ara la col·laboració amb altres entitats similars, el nou format (de networking) de la jornada sobre empresa i emprenedoria que se sol celebrar a la tardor, i que ha donat lloc a la creació d'un nou grup de treball sobre mobilitat, la realització d'un cens d'empreses relacionades amb la pràctica professional de la geografia i el programa engegat d'activitats de dinamització col·legial i associativa.La jornada va acabar amb un agradable sopar on els assistents van poder compartir les seves valoracions, expectatives i inquietuds sobre la geografia professional, en un ambient més distès i relaxat.

 

 

 

Lliurament del II premi Jordi Amorós 

El passat 19 de maig de 2016 va tenir lloc a la Facultat de Geografia i Història de la UB l'acte d'entrega de la segona edició del Premi Jordi Amorós per a Treballs de Fi de Grau en Geografia. Es tracta d'un premi de caràcter bianual, convocat pel Col·legi i l'AGPC, i està destinat a guardonar el millor Treball de Fi de Grau en Geografia presentat en qualsevol de les universitats de Catalunya. El premi porta el nom de Jordi Amorós, impulsor del Col·legi i un aferrissat defensor del geògraf com a tècnic professional.
El  guanyador del premi va ser Antoni Domènech, de la URV, amb el teball "Ús dels SIG en l'avaluació de l'eficàcia i l'equitat espacial de la xarxa de transport públic en una destinació turística madura: el cas de Cambrils"; tutoritzat pel Dr. Aaron Gutiérrez. El Jurat del Premi va valorar especialment el fet que el treball aplica una metodologia per a l’avaluació de l’eficàcia i l'equitat espacials de la xarxa de transport públic de Cambrils a partir d'un sistema d’indicadors territorials obtinguts a partir de l’aplicació d’eines d’anàlisi dels sistemes d'informació geogràfica (SIG).
El Jurat va concedir també un accèssit a Susanna Rius, de la UAB, pel treball: "Urbanitzacions i incendis forestals: exposició, vulnerabilitat i possibles mesures del risc. Estudis: Can Puigdemir" tutoritzat pel Dr. David Saurí  per la seva aplicabilitat i aportació de coneixements per a la posterior gestió dels riscos derivats dels incendis en les urbanitzacions.
L'acte va comptar també amb la participació d'Albert Arias, geògraf i director del Pla Estratègic de Turisme de Barcelona, que va pronunciar la conferència: "El futur del turisme a Barcelona i les aportacions des de la Geografia."

 

 

 

Retirat el Projecte de Llei d'Arquitectura

 

El passat 29 d'abril, el Col·legi de Geògrafs i l'AGPC van adreçar a tots els grups polítics del Parlament de Catalunya un escrit en el qual es demanava la retirada del Projecte de Llei d'Arquitectura que el Govern tenia previst presentar a la sessió plenària del dimecres 4 de maig; i on s'exposaven els arguments de la nostra petició. Amb posterioritat a la recepció de l'escrit per part dels grups, la mesa del Parlament va retirar de l'ordre del dia la presentació del Projecte de Llei. En conseqüència, aquest no es va sotmetre a debat, ni va prosperar el procediment d'aprovació.
 
La possible aprovació d'una Llei d'Arquitectura, quan hi ha endegat un procés de reforma legislativa en matèria d'urbanisme i d'ordenació del territori és, al nostre parer, contradictòria amb la coherència necessària que han de tenir, jurídicament i en la seva materialització, aquestes disciplines. Així mateix, en els termes en que està redactada, l'esmentada llei pot lesionar els drets dels geògrafs i d'altres professionals en l'exercici de la seva activitat. Per ambdues raons, aquest és un tema objecte de màxima prioritat i que serà seguit amb molta atenció per part del Col·legi i l'AGPC.

 

 

 

Jornades Instamaps bàsic i Instamaps avançat per als membres del Col·legi i l’AGPC

 

Instamaps és una plataforma web de l'ICGC que permet als usuaris explorar la geoinformació de Catalunya i també de la resta del món. Permet crear els propis mapes d'una manera ràpida i senzilla, visualitzar-los en tot tipus de dispositius, incrustar-los en una pàgina web o en un bloc i compartir-los a les xarxes socials. Així mateix, permet crear, publicar i compartir informació geogràfica a través de mapes i visors de forma fàcil, ràpida i molt il·lustrativa.
 
Les jornades es dividiran en dues sessions (Instamaps bàsic i avançat) i s’hi farà un repàs de les diferents funcionalitats i possibilitats de la plataforma, alhora que es resoldan els dubtes dels assistents sobre l'ús de la mateixa.
 
Las dates de realització són els dimecres 29 de juny (Instamaps bàsic) i 6 de juliol (Instamaps avançat), de 18:30 a 20:00 hores, a la seu del Col·legi de Geògrafs, (c/ Muntaner, 81, 6è 1a de Barcelona). L'assistència és gratuïta però, atesa la capacitat limitada de la sala, és indispensable inscriure's al més aviat possible a informacio@geografs.org
 

 

 

 
 

Share

 

Tweet

 

Forward to Friend

 

 

Afectacions a la web del Col·legi i l'AGPC

 

Aquests darrers dies tenim un problema tècnic que està afectant la nostra web i és probable que hi hagin hagut problemes per accedir-hi. Tot i que des de l'empresa que dóna suport informàtic al Col·legi i l'AGPC, s'està treballant per a resoldre la incidència, encara hi ha algunes funcions que no responen correctament. Per a qualsevol consulta, podeu dirigir-vos al Col·legi i l'AGPC, a través del correu informacio@geografs.org .
 

 

2a Sessió tècnica informativa sobre el Pla Especial Urbanístic d'Allotjments Turístics (PEUAT)

El dia 26 d’abril va tenir lloc, a la Sala Barcelona de la seu d'Ecologia Urbana de l’Àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, la presentació del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), aprovat inicialment el proppassat 10 de març de 2016, i que actualment es troba en període d’informació pública. La Mariona Prat i la. Victòria Carbonell, hi van assistir, en representació del Col·legi de Geògrafs i de l'AGPC.
El PEUAT conforma el marc normatiu entorn al qual es regulen els criteris urbanístics i de gestió dels allotjaments turístics de Barcelona -ja que en són la peça bàsica per ordenar el model turístic de la ciutat- i estarà en fase d’informació pública fins el dia 1 de juliol per a qui vulgui presentar al·legacions.
 

 

 Aportacions del Col·legi de Geògrafs

Com és habitual, en les darreres setmanes la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya ha estat convidada a aportar les consideracions i suggeriments oportuns en relació a diversos plans i programes, concretament pel Pla director urbanístic de l'activitat minera al Bages; pel Pla de Mobilitat Urbana sostenible de Vilassar de Mar, així com pel Pla de Mobilitat Urbana sostenible d'Esplugues de Llobregat.
 
 

 

 

El Col·legi i l’AGPC continuen presents a les xarxes socials amb 1777 seguidors a Twitter, 732 fans a Facebook i 280 membres a Linkedin. Si encara no hi ets, segueix-nos i estigues al dia de tota l’actualitat del Col·legi i l’AGPC a través d'aquests canals.

 
 

 

Facebook

Facebook

Twitter

Twitter

LinkedIn

LinkedIn