Novedades

Crònica de l’homenatge a Marçal Tarragó – Membre de la Junta Directiva de l’Associació Catalana de Ciència Regional al Col.legi d’Economistes de Catalunya

Crònica de l’homenatge a Marçal Tarragó – Membre de la Junta Directiva de l’Associació Catalana de Ciència Regional al Col.legi d’Economistes de Catalunya

HOMENATGE MARÇAL TARRAGÓ

 

El passat dijous va tenir lloc a Col·legi d’Economistes l’acte organitzat conjuntament per aquest i l’Associació Catalana de Ciència Regional (ACCR), en homenatge d’en Marçal Tarragó, economista col·legiat i soci de l’ACCR.

En l’acte hi van participar nombrosos companys i amics d’en Marçal, sia des de la mesa glossant la seva trajectòria professional i personal, sia des del públic tot rememorant amb respecte i emoció les experiències viscudes conjuntament. La mesa va estar presidida pel Degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas i pel president de la Associació Catalana de Ciència Regional, Daniel Serra de la Figuera.

La sessió va constar d’una conferència: BIDS; per què no? a càrrec del Sr. Agustí Rovira, economista i director de PATECO (Plan de Acción Territorial y Comercio) de la Comunitat Valenciana i d’una taula rodona conduïda pel Sr. Joan Ràfols, president territorial del Col·legi d’Economistes de Catalunya a Barcelona i constituïda per : Sra. Clara Díez, economista, Departament de Comerç, Consum i Turisme de la Generalitat , Sr. Josep Llobet i Bach, arquitecte Pb2 i Sr. Santiago Pagès, economista, president coordinador del grup de treball de Retail del Col·legi, els quals havien compartit amb en Marçal Tarragó moments divers de la seva trajectòria professional.

Els BID (Business Improvement Districts , o Districtes de Millora Empresarial) són un model de gestió implantat inicialment a Nord-Amèrica per dotar als centres urbans d'una organització públic-privada que completi i millori els serveis col·lectius (neteja, seguretat, promoció, atenció social…) finançada per uns recàrrecs obligatoris sobre l'impost municipal que grava la propietat. Els darrers anys, aquest model també s'han implantat a Europa, tot i que amb algunes diferències significatives que el fan més proper a la realitat continental. Per tot plegat, els especialistes en temes comercials, entre els quals en Marçal Tarragó i n’Agustí Rovira, segueixen amb especial atenció el desenvolupament dels BIDS, en la recerca de noves alternatives organitzatives i de finançament de les àrees comercials urbanes del nostre país.

En aquest context, el Sr. Rovira, va explicar quines eren, al seu parer, les avantatges i els inconvenients dels BIDS, així com les dificultats d’implantació derivades de la restrictiva legislació espanyola. Les BIDS, adaptades a les nostres particulars circumstancies socials, suposen una nova forma d’organització que combina competició i cooperació, és participativa, poc intervencionista i no va contra la llibertat d’empresa i ni significa una privatització de l’espai públic. Per tot plegat, proposa un nou marc legal que faci possible el seu desenvolupament, alhora que en garanteixi la voluntat democràtica i la suficiència financera i sempre sense que suposi una substitució dels serveis públics. Conclou, tanmateix que, les iniciatives polítiques que han abordat aquesta qüestió, fins ara, no han assolit l’èxit.

La taula rodona que va seguir aquesta conferència, va servir per repassar l’àmplia trajectòria professional d’en Marçal Tarragó tant en les seves col·laboracions amb el sector públic com en l’esfera de la consultoria del sector comercial. La seva contribució a l’anàlisi de les interaccions entre comerç i ciutat, mitjançant la definició de l’anomenat urbanisme comercial que va significar una nova manera d’abordar l’urbanisme, que incorporava el dinamisme econòmic del comerç en la construcció de la ciutat, i que va tenir una plasmació pràctica en la política comercial i de mercats públics de l’Ajuntament de Barcelona (Josep Llobet). La seva consciència municipalista que el va portar a col·laborar tant amb les associacions representatives, com la Federació de Municipis, com amb l’administració de la Generalitat en el desenvolupament de l’ordenació comercial a Catalunya (Clara Díez). La seva tasca didàctica i divulgadora en l’àmbit dels ajuntaments i del mateix sector comercial que es va plasmar en cursos de formació i en la redacció de guies d’importància cabdal (Josep Llobet/Clara Díez/Santi Pagès). El lúcid realisme del seu anàlisi, derivat de la seva implicació amb el comerç i les empreses i emprenedors del sector comercial que combinava amb els seus coneixements teòrics i la preocupació social (Santi Pagès).

L’acte va cloure amb una breu intervenció de la Sra. Elisenda Guarro, dona d’en Marçal que va explicar des d’un punt de vista més personal la seva dedicació a l’anàlisi comercial i va reivindicar l’aspecte més lúdic de la seva feina a través de les visites que feien plegats, mig per comprar, mig per conèixer com a professional, formes de comerç arreu del mon.

 

Barcelona, 8 de novembre de 2015