Eleccions a les juntes de la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya i l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya
El passat 12 de febrer es va iniciar el procés electoral de la Delegació Catalana del Col·legi de Geògrafs, per tal de renovar la Junta de govern.
El termini de presentació de candidatures va acabar el 12 de març, amb la presentació de dues llistes, una encapçalada per Sònia Moreno Osuna i l’altra per Jaume Busquets Fàbregas. L’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya, per la seva banda, va convocar les eleccions el 25 de febrer, i el 20 de març va acabar el termini per a la presentació de candidatures, amb la presentació d’una única llista, encapçalada per Sergi Cuadrado Ciuraneta.
Un cop revisada la documentació i verificades les dades dels candidats, així com la seva elegibilitat, s’ha dut a terme la proclamació de les dues candidatures al Col·legi i de la candidatura a l’AGPC, en la reunió de junta comuna celebrada el 21 de març.
Posteriorment, s’ha procedit a l’enviament de la convocatòria de les assemblees de la DCGC i de l’AGPC, i de les instruccions per a poder exercir el dret a vot. També s’ha enviat la documentació necessària per a fer el vot per correu, per tal de facilitar el vot a aquelles persones que no puguin desplaçar-se fins al Centre Cívic Urgell, el lloc on se celebraran les eleccions, el dia 12 d’abril.
Assemblees de la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya i l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya
El divendres 12 d’abril se celebraran les assemblees anuals de la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya i de l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya (AGPC). Ambdues assemblees tindran lloc al Centre Cívic Urgell (C/ Urgell, 145, Barcelona). L'assemblea de l'AGPC s'iniciarà a les 18 h. (2a convocatòria) i la del Col·legi de Geògrafs serà a partir de les 19 h. (2a convocatòria). En finalitzar cada una de les assemblees, tindran lloc les eleccions a la junta de govern de cada una de les entitats. Un cop acabades les assemblees i realitzat l’escrutini de les eleccions, se celebrarà el tradicional sopar dels geògrafs i les geògrafes (i acompanyants que ho desitgin), en un restaurant proper encara per determinar. La inscripció al sopar es farà, com sempre, a l'adreça de correu gaudeamus@geografs.org.
Olimpíades de geografia a Tarragona i a Girona
El 14 de març van tenir lloc les primeres Olimpíades de Geografia de Tarragona dirigides a alumnes de 2n curs de Batxillerat de la demarcació i organitzades pel Departament de Geografia de la URV, el Col·legi de Geògrafs a Catalunya i l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya. Hi ha participat 60 alumnes, procedents de deu centres.
De la mateixa manera, el 15 de març es va celebrar la primera fase de l’Olimpíada de Geografia a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, organitzada per la Universitat de Girona, el Col·legi de Geògrafs a Catalunya i l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya. Hi van participar 74 estudiants, procedents d'onze centres de secundària de les comarques gironines.
Ambdós activitats han format part de la fase local de les IV Olimpíades estatals de Geografia, organitzades pel Col·legi de Geògrafs, a nivell estatal, i que tindrà lloc els dies 13 i 14 d’abril a Madrid. Hi participaran, a més dels guanyadors, el segon i el tercer classificats de cada una de les olimpíades.
Primera edició del Premi Jordi Amorós
El Col·legi de Geògrafs a Catalunya i l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya convoquen la primera edició del Premi Jordi Amorós, destinat a guardonar el millor treball de fi de grau en Geografia que s’hagi realitzat en qualsevol de les universitats de Catalunya.
El premi, que porta el nom de qui va ser un geògraf entusiasta, i que treballà plenament pel desenvolupament professional de la Geografia i la consolidació del Col·legi de Geògrafs, neix amb l’objectiu de fomentar l'estudi i la recerca en Geografia, i contribuir a augmentar l'interès per aquesta disciplina entre els estudiants universitaris de Catalunya.
El guardó es crea amb caràcter biennal i, en la seva edició de 2013, podran optar-hi els estudiants que hagin defensat el seu treball de fi de grau durant els dos darrers cursos acadèmics, és a dir, 2011-2012 i 2012-2013. Els treballs han de ser inèdits i poden estar en qualssevol de les llengües oficials a les universitats de Catalunya. No s’admetran treballs premiats o pendents d’avaluació en altres concursos. El termini de presentació acaba el 30 d’octubre de 2013. Per a més informació, es poden consultar les bases del premi aquí.
Enquestes sobre formació a les universitats de Girona, Lleida i Rovira i Virgili
El Col·legi de Geògrafs i l'Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya han anat desenvolupant, al llarg dels anys, una sèrie d'activitats de formació. Per motius d'eficiència, especialment per aconseguir la massa crítica imprescindible per a la seva realització, aquestes activitats gairebé sempre s'han desenvolupat a Barcelona, la qual cosa, sovint, dificulta l'assistència als col·legiats de fora de l'àrea metropolitana de Barcelona.
Des del Col·legi i l’AGPC, es vol fer un esforç per a acostar les activitats als col·legiats d'arreu del país, i per a fer-ho amb algunes garanties, s’ha engegat un procés per tal de conèixer les preferències sobre el contingut d'aquestes activitats. Per això s’han realitzat unes enquestes, que s’han donat a conèixer als col·legiats i associats, al personal dels departaments de geografia, a l'alumnat de geografia i a ex-alumnes de geografia, de l'àmbit de les universitats de Girona, de Lleida i Rovira i Virgili. L’enquesta, que ha estat activa fins al 31 de març, servirà per a poder avaluar les possibilitats d'una cobertura suficient, per a la realització d’aquests cursos.
Finalitzat el Curs de SIG Open Source
El curs de SIG Open Source s’ha desenvolupat entre l’11 de febrer i el 13 de març, al llarg de deu sessions. El curs ha estat impartit per Francesc Sánchez i Jordi Duch. La presentació del curs la va fer Hermínia Pujol, secretaria del Col·legi. L’experiència ha estat positiva, ja que per la naturalesa del software utilitzat no ha estat necessari un equipament informàtic específic, i els alumnes han pogut treballar amb el seu propi ordinador portàtil. A més, el curs ha estat eminentment pràctic, de manera que la interacció entre alumnes i professor ha estat una constant.
|