News

Resum de la conferència Lliçons de la doble transició de Txèquia i Eslovàquia -Set qüestions clau per decidir el nostre futur, organitzada per l’ Associació Catalana de Ciència Regional (ACCR)

Resum de la conferència Lliçons de la doble transició de Txèquia i Eslovàquia -Set qüestions clau per decidir el nostre futur,  organitzada per l’ Associació Catalana de Ciència Regional (ACCR)

Resum de la Conferència:

 

Lliçons de la doble transició de Txèquia i Eslovàquia

Set qüestions clau per decidir el nostre futur

 

El passat 5 de març de 2013 l’Associació Catalana de Ciència Regional en col·laboració amb Òmnium Cultural va organitzar la conferència “Lliçons de la doble transició de Txèquia i Eslovàquia. Set qüestions clau per a decidir el nostre futur”, impartida pel Sr. Àlex Costa (economista) i el Sr. David Royo (estadístic). L’acte, al que van assistir unes 80 persones, va comptar també amb la participació del Sr. Martín , Cònsol honorari de la República Txeca, i del Sr. Torredemer, Cònsol honorari de la República Eslovaca.

La presentació dels Sr. Costa i Royo va estar estructurada en quatre parts:  en primer lloc, es va contextualitzar la situació de Txèquia i Eslovàquia i es van fer algunes referencies al seu procés de separació; a continuació, es va parlar de la doble transició d’aquests països, la transició nacional i la transició cap a l’economia de mercat i es va comparar la seva evolució amb la resta d’estats que havien format part de la Unió Soviètica pel que fa a sis variables macroeconòmiques arribant a la conclusió que la secessió no sembla haver perjudicat a cap de les dues parts; en tercer lloc, els ponents van insistir, però, en que l’evolució macroeconòmica no és la única dimensió rellevant sinó que tant des de l’àmbit de l’Estadística Oficial com des d’altres àmbits com ara l’acadèmic fa temps que s’argumenta que cal anar més enllà del PIB. Sobre aquesta base, els autors van proposar considerar set (més una) dimensions que determinen els nivells de benestar d’una societat i van finalitzar la seva intervenció argumentant que el debat actual sobre la independència de Catalunya haurien de considerar aquestes set dimensions que fins ara no han estat objecte d’atenció en aquest context. En concret, a banda del PIB per càpita i la taxa d’atur, cal reflexionar sobre l’impacte d’aquest procés sobre les relacions personals, la confiança en les institucions, la salut, la seguretat, el medi ambient i la desigualtat, tots ells aspectes rellevants en l’anàlisi del benestar d’una societat.

Un cop finalitzada la presentació, va haver-hi un animat debat amb vàries intervencions dels assistents i la resposta tant dels ponents com dels cònsols que van aportar tant el seu coneixement sobre la transició viscuda per Txèquia i Eslovàquia com la seva opinió sobre alguns aspectes relacionats amb el procés català .

 

Podeu trobar fotos de la conferència clicant aquí

I el document exposat en l'adjunt.

 

 

PDF