News

Resum de la conferència “El paper de les cooperatives com a dinamitzadores del territori” – Dimarts, 1 d’ octubre de 2019, a les 19.00 h. -ACCR/Ateneu Barcelonès

Resum de la conferència “El paper de les cooperatives com a dinamitzadores del territori” – Dimarts, 1 d’ octubre de 2019, a les 19.00 h. -ACCR/Ateneu Barcelonès

For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Resum de la conferència “El paper de les cooperatives com a dinamitzadores del territori

Dimarts, 1 d’ octubre de 2019, a les 19.00 h.

Ateneu Barcelonès. Sala Bohigas. C/Canuda, 6 – 08002 Barcelona

Conferència a càrrec d’

 

Isabel Vidal, Professora de Teoria Econòmica de l’Universitat de Barcelona

Maravillas Rojo, Presidenta de la Cooperativa ABACUS

Antoni Pané, Director General de la Cooperativa d’IVARS

 

L’acte va començar amb la intervenció de la Sra. Pilar de Torres, Pilar de Torres, Ponent de la Secció d’Economia de l’Ateneu Barcelonès, qui va donar la benvinguda als més de 30 assistents i va fer una breu presentació dels tres ponents tot i destacant l’interès de la temàtica de la conferència en el moment actual.

En primer lloc, va intervenir la Sra. Isabel Vidal, Professora del Departament d’Economia de la Universitat de Barcelona, qui va centrar la seva intervenció en aquells trets diferenciadors de les cooperatives en relació a altres formes d’organització de la producció. En concret, va voler destacar que les cooperatives són associacions de persones (i no de propietaris de capital) que comparteixen un objectiu comú però que també acostuma a ser d’interès per a la comunitat. En aquest sentit, el model cooperativista té un elevat grau de compromís amb el territori, aspecte que no cal confondre amb la necessitat d’obtenir beneficis per tal d’assegurar la seva sostenibilitat.

A continuació, la Sra. Maravillas Rojo, Presidenta de la Cooperativa Abacus, va iniciar la seva presentació recordant la seva vinculació des de

fa molt temps al mon cooperativista i com la cooperativa que presideix ha aconseguit mantenir durant els 50 anys d’existència el seu objectiu inicial d’innovar i transformar. Ha volgut destacar que es tracta tant d’una cooperativa amb socis i sòcies de consum com amb socis i sòcies de treball i que el seu principal actiu és la confiança i compromís que tots ells i elles tenen amb l’objectiu principal d’Abacus. Aquest compromís només s’aconsegueix amb la participació en la presa de decisions i una transparència absoluta en la gestió de la cooperativa.

El Sr. Antoni Pané, Director General de la Cooperativa d’IVARS, va explicar breument la història de la cooperativa que representa un model molt diferent respecte el cas presentat anteriorment, tant per la seva activitat dins el sector agrari com per la peculiaritat del territori on es troba ubicada. En aquest sentit, al llarg de la seva exposició va voler destacar l’important paper que juga la cooperativa com a factor de desenvolupament local en un territori on l’envelliment i la pèrdua de despoblació son els principals reptes de cara al futur.

L’acte finalitzà amb un torn obert de paraules on els assistents van poder plantejar preguntes als ponents i intercanviar opinions amb ells sobre diferents temes relacionats amb les seves ponències.