News

Geonotícies núm. 20 – Març’ 2011

Geonoticies num. 20
Titol1
Títol1

Assamblea de la Delegació

El passat dia 25 de febrer va tenir lloc l’assemblea ordinària de la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya al centre cívic Pati Llimona de Barcelona.

Al llarg de l’assemblea, es van presentar la memòria d’activitats de 2010, per part del president, Antoni F. Tulla, les propostes d’activitats per l’any 2011, per part del vicepresident, Robert Casadevall, i la liquidació de 2010 i el pressupost de 2011, per part del tresorer, Carles Donat.

Al final de l’acte, en el torn obert de paraules, els col·legiats i col·legiades que hi van assistir van expressar les seves opinions o suggeriments. La jornada va acabar, com cada any, amb el sopar dels geògrafs i geògrafes.

Títol2

Formació 2011

Organització: revisar i adaptar el reglament de la Delegació, i també el conveni de col·laboració amb l’AGPC. Normalitzar la inscripció al registre corresponent de la Generalitat. Incorporar les exigències de la normativa de liberalització de serveis professionals.

Formació: es preveu un curs de SIG en col·laboració amb la UAB, per als mesos d’abril i maig, i també recuperar el curs de SIG amb la URV que es va haver d’ajornar.

Es treballa en una jornada o curs –en funció de les possibilitats– sobre plans de protecció civil, i un altra sobre planificació d’equipaments culturals, supeditat al nou equip del Departament de Cultura. Això vindria lligat a un possible grup de treball per a fer una guia per a l’elaboració de plans locals d’equipaments culturals.

Projecció i participació social: continuar amb la defensa de la professió, el desplegament del nou web i la participació en les informacions públiques de normatives i plans, i l’elaboració d’un pla de comunicació. En estudi, la formació d’un grup de treball per estudiar possibles accions de cara a l’ocupació dels geògrafs i les geògrafes.

Títol2

Assamblea de l'Associació

En el mateix espai en què va tenir lloc l’assemblea del Col·legi, s’havia realitzat abans l’assemblea ordinària de l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya.

Al llarg de la mateixa, la vicepresidenta de l’associació, Joana Llinàs, va fer repàs de les activitats de l’entitat en l’anterior exercici així com les línies de treball per a l’actual, que passen per seguir col·laborant de forma estreta amb la Delegació del Col·legi a Catalunya. Per acabar, el tresorer, Pere Suau, va presentar l’estat de comptes.

Títol2

Curs de SIG

El curs, que s’està preparant en el si del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb al col·laboració del Col·legi i l’AGPC, es desenvoluparà al llarg de 10 sessions de 3h. cadascuna, els dilluns i dimecres, de 17:30 a 20:30, des del 2 de maig fins a l’1 de juny de 2011 (ambdós inclosos).

El curs va dirigit a tècnics de l’àmbit públic i privat i a totes aquelles persones que volen tenir unes nocions bàsiques sobre els SIG i les seves aplicacions en la gestió territorial i ambiental. El seu principal objectiu és formar als participants en els fonaments teòrics i pràctics dels SIG aplicats a la gestió i la planificació ambiental.

Les professores seran la Dra. Anna Badia i Perpinyà, Doctora en geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i professora titular del Departament de Geografia de la UAB i la Dra. Alaitz Zabala Torres, Llicenciada en ciències ambientals. Doctora en geografia per la UAB i professora associada i investigadora del Departament de Geografia de la UAB.

Les sessions seran eminentment pràctiques. Els conceptes teòrics s’introduiran sobre la base de petits exercicis i es treballaran dos casos pràctics. El programari utilitzat serà el MiraMon 7 i l
ArcGis 9. El curs tindrà lloc a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.

 
Títol4

Finalitzat el curs de projeccions demogràfiques

 
 

La tercera edició dels curs Projeccions de població, una eina per a la planificació, impartit pel Dr. Amand Blanes i Llorenç, ha tingut lloc els dies 14, 16, 21, 23 i 28 al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una assistència de 10 persones. El curs va comptar amb la col·laboració del Centre d’Estudis Demogràfics (CED), que va cedir l’aula on es van dur a terme les sessions del curs.

Conveni entre el Col·legi i l’Associació de Micropobles de Catalunya

 
 

El Col·legi de geògrafs ha signat un conveni amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, que vol agrupar els municipis de menys de 500 habitants. L’objecte del conveni és l’encàrrec al Col·legi d’un informe tècnic sobre les condicions i necessitats dels micropobles, de cara a una hipotètica reforma del mapa municipal. Amb aquest conveni, es reforça el paper del Col·legi com a organització al servei de la societat, i la confiança en la capacitat professional de la geografia.

Condicions de treball dels geògrafs

 
 

El Col·legi s’ha dirigit al Departament d’Empresa i Ocupació i al Servei d’Ocupació de Catalunya per expressar la seva preocupació pel fet que, amb motiu dels plans d’ocupació local, es produeixen contractacions de geògrafs amb sous molt baixos. El Col·legi ha posat de manifest al SOC aquest problema i s’ofereix per a buscar solucions.

Defensa professional

 
 

El Col·legi ha presentat tres nous recursos, en aquesta ocasió amb motiu de tres places de medi ambient, que no preveien la presentació de titulats en geografia. Les places són a l’Ajuntament de Barcelona, a l’Ajuntament  de Mollet del Vallès i al Consell Comarcal del Maresme.

Títol4

Participació al web i a les xarxes socials del Col·legi

 
 

Des del mes de gener, en el web de la DCGC i l’AGPC s’han registrat 6.437 visites, distribuïdes de la següent manera: 1.111 visites al gener, 3.088 al febrer i 2.238 al març (fins al 22 de març).

Els resultats de la darrera enquesta formulada en el web, sobre la utilització dels dispositius mòbils amb GPS (smartphones), han estat els següents:

  • Un 62% de les persones participants ha contestat “No, no tinc smartphone”
  • Un 14% “Sí, utilitzo serveis avançats com la realitat augmentada”
  • Un 12% “Tot i que tinc un smartphone no utilitzo cap aplicació de geolocalització”
  • Un 7% “Sí, per a localitzar establiments o altres elements”
  • Un 5% ha contestat “Sí, quan condueixo amb el meu vehicle”

La participació del Col·legi en les xarxes socials es concreta, ara per ara, en 167 amics a Facebook, 22 membres a LinkedIn i 148 seguidors a Twitter.

Geografs a Facebook Geografs a Twitter Geografs a Linkedin

 

Peu