|
Celebració de les assemblees del Col·legi de Geògrafs i de l’AGPC
El proper divendres 27 de maig de 2016, se celebraran les assemblees anuals de la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya (DCGC) i de l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya (AGPC).
Ambdues assemblees tindran lloc a la seu del Col·legi (C/ Muntaner, 81 6è 1a, Barcelona). L'assemblea de l'AGPC s'iniciarà a les 18 h. (2a convocatòria) i la del Col·legi de Geògrafs serà a partir de les 19 h. (2a convocatòria).
Enguany, en acabar les assemblees, recuperem el tradicional sopar que en aquesta ocasió es farà al restaurant Semproniana (C/ Rosselló, 148, Barcelona).
Esperem comptar amb la vostra presència per tal de tenir nous estímuls per a continuar treballant en la consolidació, la defensa i la promoció de la geografia com a professió.
|
|
|
|
|
Vuit treballs opten al Premi Jordi Amorós per a Treballs de Fi de Grau de Geografia
El passat 18 de desembre de 2015 es va tancar el termini per a presentar els treballs de Fi de Grau a optar al Premi Jordi Amorós. Dedicat a qui fou un geògraf entusiasta que treballà plenament pel desenvolupament professional de la Geografia i la consolidació del Col·legi de Geògrafs, aquest premi vol fomentar l'estudi i la recerca en Geografia i contribuir a augmentar l'interès per aquesta disciplina entre els estudiants universitaris de Catalunya.
En aquesta segona edició, a la qual es podien presentar Treballs de Fi de Grau de Geografia llegits a qualsevol de les universitats de Catalunya durant el cursos 2013/14 i 2014/15, s'han presentat un total de vuit treballs. D'aquests, la meitat corresponen a treballs de la Universitat de Barcelona (UB), dos a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), un a la Universitat de Girona (UdG) i un a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Pel què fa a les temàtiques tractades, hi podem trobar treballs relacionats amb la climatologia, la mobilitat, l'aplicabilitat dels sistemes d'informació geogràfica per a l'anàlisi i diagnosi territorial, la geografia del paisatge, els riscos naturals, l'ordenació del territori i finalment sobre qüestions de geografia urbana i social. Cal fer esment que tots els treballs tracten un cas d'estudi, i que la seva distribució territorial correspon a: quatre treballs amb casos de la Regió Metropolitana de Barcelona, un de la Catalunya Central, un del Camp de Tarragona, un de les Comarques Gironines i finalment un sobre l'àrea metropolitana de París (França).
Aquests treballs van ser valorats pel Jurat del Premi Jordi Amorós el passat mes de febrer i en les properes setmanes es farà públic el veredicte i l'entrega del Premi (en la seva segona edició), en un acte obert a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. En breu s'informarà de la data, hora i programa del mateix a través del web del Col·legi (www.geografs.org).
|
|
|
|
|
IV Olimpíades de Geografia de Girona
El passat 11 de març de 2016, un total de 156 alumnes de batxillerat i 17 instituts i centres d’educació secundària van participar a les IV Olimpíades de Geografia de Girona, organitzades pel Departament de Geografia de la UdG i amb la col·laboració del Col·legi de Geògrafs a Catalunya.
Les Olimpíades de Geografia són un concurs d’àmbit espanyol que premia als alumnes que demostrin tenir un millor coneixement dels continguts de la matèria de Geografia del nivell de batxillerat. La seva realització té l’objectiu de promoure l’interès dels joves pels estudis de geografia i apropar la universitat, els centres de secundària i els professionals.
Aquest curs s’ha registrat un important augment de l'interès per participar en les Olimpíades. Dels 111 inscrits de l’any 2015, s’ha passat als 156 alumnes de batxillerat que hi ha participat enguany.
La relació de premiats va ser la següent:
Primer premi: Guillem Martínez Roura, de l'Escola Vedruna, de Girona.
Segon premi: Martí Romaguera Riera, de l'Institut de Montsoriu, d’Arbúcies.
Tercer premi: David Cot Cañigueral, de l’Institut de Cassà de la Selva.
Millor institut: Escola Vedruna, de Girona.
Els guanyadors d’aquesta primera fase local de les Olimpíades participaran a la fase final, d’àmbit estatal, que tindrà lloc els dies 15, 16 i 17 d'abril de 2016 a Salamanca.
|
|
|
|
|
IV Olimpíades de Geografia a la URV
El dia 16 de març va tenir lloc, a la Facultat de Turisme i Geografia de la URV (Vilaseca), la IV edició de les Olimpíades de Geografia de la demarcació de Tarragona.
En aquesta ocasió, les Olimpíades –organitzades pel Departament de Geografia en col·laboració amb el Col·legi de Geògrafs a Catalunya– va comptar amb 138 alumnes de batxillerat inscrits, provinents de 24 centres de la província; xifra que va suposar un rècord de participació en aquest esdeveniment.
Els premis van quedar repartits de la següent manera:
Primer premi: Carla de la Fuente Rua, de l'Institut Jaume Huguet, de Valls.
Segon premi: Helena Grau García, del Col·legi La Salle, de Reus.
Tercer premi: Maryeline Cristal Mesa Polanco, de l'Institut Marta Mata, de Salou.
Millor institut: Institut Jaume Huguet, de Valls.
Les tres guanyadores van rebre un diploma acreditatiu i obsequis de material bibliogràfic i informàtic, i s'asseguren la participació a la fase estatal que tindrà lloc a Salamanca, els dies 15, 16 i 17 d'abril d'enguany.
|
|
|
|
|
Cens d’empreses relacionades amb l’exercici professional de la geografia
Des de fa temps, des del Col·legi i l’AGPC s’ha tingut la voluntat d’elaborar un cens d’empreses relacionades amb la pràctica professional de la geografia, ja que aquesta era una de les qüestions més demandades per part dels col·legiats i associats, en les consultes que habitualment s’atenen des de les nostres entitats.
És per això que, quan es va signar el primer conveni de pràctiques (en aquell cas amb la UAB), per tal d’acollir a un estudiant de pràctiques, es va decidir de fer avançar el projecte, aprofitant la dedicació intensiva durant un temps determinat que suposaria l'estada de pràctiques. Posteriorment, amb l’estada de dos estudiants més (en aquest cas de la UB), s’ha continuat treballant en els cens. Finalment, s’ha elaborat un document, que es penjarà a la part de documentació del web, que és el resultat d’aquest seguit de treballs i que conté tant l’explicació de la metodologia emprada (que ha combinat la recerca mitjançant internet amb el contacte telefònic amb les empreses), com l’exposició dels resultats obtinguts (amb l’anàlisi del conjunt d’empreses segons la tipologia de serveis, segons la localització, etc.) com, finalment, el llistat de les empreses que formen part del cens. La recerca ha estat exhaustiva, i s’han inventariat més d’un centenar d’empreses relacionades amb la pràctica professional de la geografia d’arreu de Catalunya, tot i que això no exclou que en puguin existir d’altres, que no s’hagin arribat a detectar. És per aquesta raó, i pel fet que el teixit empresarial demostra ser força volàtil –i més en un moment com l’actual–, que es preveu l’actualització periòdica del llistat d’empreses que conformen el cens.
La utilitat d’aquest cens és doble, i va dirigit tant a les empreses com als geògrafs professionals. Per una banda, els col·legiats/associats poden disposar d’un llistat d’empreses a les quals es poden adreçar quan busquin feina. Per altra banda, els col·legiats/associats poden disposar d’una relació d’empreses relacionades amb la pràctica professional de la geografia a les quals es poden dirigir quan necessitin contractar a un proveïdor, tant des de l’àmbit públic com des de l’àmbit privat.
Podeu accedir al cens un cop identificats a la part privada de la web del Col·legi, concretament a l’apartat de Serveis>Documentació>Informes i assessorament.
|
|
|
|
|
|
|
|